• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Een stickertje met een code op je fruit? wat is dat nu

Dit weekend stond ik in de gemeente Landgraaf op de gezondheidsmarkt die door Welsun was georganiseerd. Een van de partijen die een bijdrage deed leveren kwam met 2 grote kisten verse appels van de boer uit Schimmert. Zoet, sappig en hard en ook echt lekker. Verderop stond een mandje met appels waarop een sticker zat, naast de naam ook een nummer. Wat betekenen die nummers nu eigenlijk?

De kassamedewerker weet precies wat ze in haar handen heeft.

Wat opvalt is dat ieder stuk fruit in de supermarkt tegenwoordig een sticker bevat. We doen er alles aan om plastic te minderen en nu worden alle stukken fruit van een plastic sticker voorzien. Stickers blijven goed plakken en laten ook een lijm laagje achter. Niet echt een super ding dus op dat stukje fruit. De eerste reden die ik me kon bedenken zijn de kassa dames. Deze dames weten echt niet welke appels ze in de handen krijgen. Op de sticker staat de naam van het stuk fruit en dus ook heel gemakkelijk om aan de kassa de appelkeuze te maken.

Wat staat er nu echt op.

Naast de naam van het stuk fruit staat er een PLU-code op. Deze PLU-code geeft heel veel informatie weer. Of er een genetisch gemodificeerd stukje fruit op de schappen ligt. Of het een biologisch is, met chemische meststof is bewerkt en zo nog een flink aantal andere redenen.

Als de sticker bestaat uit vier cijfers en begint met een 3 of een 4 dan kan het product geteeld zijn met behulp van pesticiden t.b.v. bescherming van de gewassen. Als een code met 5 cijfers op het stuk fruit staat dan is de kans groot dat er een 8 voorop staat. In dat geval is deze genetische gemodificeerd. (GMO) Anders gezegd de eigenschappen worden wat veranderd en dan in de positieve vorm. Denk dan aan het toevoegen van bacteriën. Bestaat de code uit 5 cijfers en begint het met een 9 dan is het biologisch.

Heb jij wel eens gekeken op je fruit? Wil je meer weten kijk dan ook eens op https://colnect.com/nl/fruit_stickers/plu_codes