Steeds vaker lees je de artikelen over voedsel en producten die niet goed zijn, producten waarin te veel slechte voedingstoffen zitten of waarin toevoegingen zoals E-nummers worden gestopt. We zijn te gezond aan het eten. Steeds meer mensen zijn zeer obsessief bezig met gezond eten.
Eigenlijk is dat heel normaal, steeds meer gezondheidsblogs maar ook websites zoals de voedselwaakhond Foodwatch waarschuwen ons voor al het ongezonde wat volgens de verpakking gezond zou moeten zijn.
Gluten intolerantie
Denk eens aan het fenomeen Coeliakie (gluten intolerantie) dit is een chronische aandoening waarbij het lichaam heftig reageert op de inname van gluten. 1% van de Nederlanders heeft hier last van dat komt neer op ongeveer 170.000 mensen (bron: Voedingscentrum) Als je nu ziet hoe groot het glutenvrije voedsel aanbod er in Nederland is dan is dit voor veel meer mensen dan die 1%.
We laten ons dan ook te veel wijsmaken. Ik bedoel hier niet mee dat er alleen maar onzin wordt verteld maar we denken vaak dat we ergens last van hebben terwijl er helemaal geen medische reden voor is. Steeds meer mensen gaan glutenvrij eten omdat BN-ers dit ook doen en deze worden dan gezien als voorbeeld. Toptennisser Novak Djokovic eet ook glutenvrij en sinds de bekendmaking hiervan zijn meer atleten glutenvrij gaan eten. Niet dat hier een aanleiding voor was maar wellicht zou dit voor hun ook betere prestaties opleveren.
Spontaan een glutenallergie of een lactose intolerantie bedenken veranderd niet alleen je eet en drinkpatroon maar ook je denkwijze je raakt geobsedeerd en ziet steeds meer dingen in je eetpatroon dat niet goed is.
Eten wordt een obsessie
De mensen die ik spreek zien het gezond eten dan ook vaak als een angst. Het moet allemaal supergezond zijn en er mag helemaal niks inzitten. Ik ben het er mee eens liever een gezond stukje vlees dan een stukje vlees met allemaal toevoegingen erin. Ga je er dood van? Nee dat niet maar je wilt toch ook op je gezondheid letten. Moet je dan overal op gaan letten?
vakantieperikelen
We komen net terug van vakantie en heb op vakantie niet echt anders gegeten dan normaal. Ik eet geen toetjes dus op vakantie ook niet. Wat ik wel eet als ik er zin in heb een voorgerecht en uiteraard een hoofdgerecht. Ik loop echt niet de keuken in om te vragen of ik mag weten welke ingrediënten er in het eten zitten. Wat is wel doe is eerst een voorgerecht bestellen en op het moment dat ik dat op heb vraag ik nog eens de kaart voor het hoofdgerecht. Dit kost iets meer tijd maar ik eet zo wel waar ik zin in heb en waar ik dan nog aan hoeveelheid behoefte aan heb.
Aangezien mijn zoontje wel tot de 1% Nederlanders hoort die een glutenallergie heeft letten mijn vrouw en ik hier wel goed op en is het vaak een gepuzzel om voor hem bij het uiteten een lekkere maaltijd op tafel te krijgen. De bediende wordt namelijk wel zo geïnstrueerd om te vragen of er rekening gehouden moet worden met een allergie maar op het moment dat ze een “ja” krijgen te horen weten ze niet altijd wat ze dan moeten doen.
Dat mensen steeds meer een obsessie krijgen voor gezond eten blijkt wel uit de gezonde snacks die op verjaardagen wordt gegeten. Het aanbod is zeker geen probleem, een radijsje, bleekslederij of een toast met avocado is zeker lekker maar moet je dan de 50ste verjaardag van je beste vriendin laten schieten omdat ze alleen maar ongezond op tafel heeft staan? Tuurlijk niet, dat handje chips of dat stukje vlaai zorgt echt niet voor de 5kg extra die je aankomt. Daarvoor moet je structureel ongezond eten en drinken.
Ja lekker, is ook een antwoord.
Normaal zeg ik altijd nee dankjewel is ook een antwoord. In dit geval is ja lekker ook een antwoord. Wanneer iemand een gezonder eetpatroon erop na wilt houden dan worden er vaak zo’n strenge regels opgelegd dat je je zelf niks lekkers meer gunt. Je gaat op deze manier een te eenzijdig eetpatroon creëren dat je er zelfs ziek van kunt worden. Anderzijds gaan mensen zo puur mogelijk eten, vers van het land onbespoten, zonder toevoegingen, ect door je zelf zoveel stengen eisen op te leggen creëer je een ruimte om je heen waarbij andere mensen het dus nooit meer goed kunnen doen. Ook in dit geval kun je dus een obsessie hebben.
Helpt variatie dan wel?
Zoals de juffrouw je vroeger op de lagere school al deed vertellen “te is nooit goed’ dat je op je eetpatroon wilt letten is prima, net zo goed als minder toevoegingen in je eten en drinken wilt hebben. Wanneer je voldoende varieert is dat al goed. Sla dus geen maaltijden over, drink voldoende en eet je tussendoortjes. Eet gezonder en maak het voor je zelf en je omgeving niet een obsessie.
Eet jij glutenvrij dan ben ik benieuwd of je dit doet omdat je ook echt last hebt van Coeliakie of dat je dit doet omdat het een hype is.