• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

De winterdip komt eraan of niet?

De zomer zit er bijna op, de herfst en de winter staan voor de deur. Niet alleen de temperatuur daalt, maar ook onze biologisch klok zet zich zelf in de winterstand.  Het wordt kouder en we zijn sneller geneigd om binnen te blijven. Daar is het aangenaam maar dat is ook de plek waar de verleiding het grootst is. Heb je in de lente nog hard gewerkt om de kilo’s er voor de zomer af te krijgen. Doe het nu eens andersom zorg dat je geen extra kilo’s in de koude periode eraan krijgt. Instinctief gaan we in de koude periode meer eten en dan vooral meer vettige Verzadigde voedingsmiddelen en de geraffineerde suikers.

Begin al aan de goede voornemens

Wil je de lente nu eens “op gewicht” in gaan en heb je eens geen zin om als goede voornemen voor het nieuwe jaar te zeggen dat je wilt gaan afvallen? Zorg er dan voor dat je in de komende periode voldoende gaat eten. Je lichaam heeft de calorieën nodig om gezond te blijven. Denk dus niet dat je een calorie-arm dieet moet gaan volgen of dat een groep uit de schijf van 5 gaat overslaan, want dat gaat niet werken. Sterker nog je humeur gaat ervan achteruit en je zou er zelfs depressief van raken. Kijk maar eens om je heen, je gaat voor het daglicht aan het werk en je komt in het donker thuis, weinig mensen in de avond op straat we sluiten ons allemaal op. Eet je dan ook nog eens slecht dan slaat een depressie snel toe.

Minder eten

Hoe kun je nu het beste al deze (het najaar/vakantie/feestdagen) extra kilo’s voorkomen. In theorie is het vaak makkelijker dan je het in de praktijk uitvoert. Eet ongeveer 10% minder calorieën dan je normaal binnen krijgt. De meeste mensen bewegen namelijk veel minder in de koude maanden en dan verbrand er dus ook niet veel. Heb je normaal gesproken per dag 2000 kcal nodig dan heb je nu 10% minder nodig, dat zijn dan nog altijd 1800 kcal. Ga zeker niet minder eten dan de 10% want dan zal je lichaam niks verbranden en alleen maar opslaan als vet.

Er zijn diversen tips om de winterkilo’s tegen te gaan ondanks de tips moet je zelf hard werken om de verleiding te weerstaan. Dus zeker geen gebak, oliebollen, buffetjes en andere vettige gerechten. Ook is het belangrijk dat je oplet dat de inname van de alcohol niet al te hoog is. Je mag dus best wel eens iets ongezonds eten/drinken maar doe dit niet te vaak en zeker niet te veel.

Vermijd gerechten waar veel dierlijke vetten in zitten. Denk aan dan aan het samengesteld boterhammen beleg zoals salami, worst, smeerworsten en paté. Ook bij de kazen kun je hier op letten. De meeste smeerkazen, buitenlandse kazen maar ook de gewone Nederlandse 48+ kaas bevat veel Verzadigd Vet. Verzadigd met de V van Verkeerd. Dus wanneer je gaat kaasfonduen dan moet je opzoek naar de betere kaasvarianten. Wanneer je naar een kaasspecialist gaat kan deze je zeker goed op weg helpen. Je kunt in ieder geval beter rood vlees zoals biefstuk en witvlees zoals kip eten. Ook een goed stukje vis zonder krokante laag kan gezond zijn.

Wanneer je minder gaat eten bestaat de kans dat je sneller honger krijgt, eet daarom langzaam verterende koolhydraten dit noemt men ook wel de Laag Glycemische producten en eet voldoende eiwitten. Deze laatste zorgen voor een verzadigd gevoel en zijn goed voor je spieren.

Seizoensgebonden en vergeten groenten

Zorg dat je alle vitamines en mineralen binnen krijgt. Ga dus niet zomaar groenten en fruit kopen die uit een land worden geïmporteerd waarvan je weet dat ze er normaal gesproken niet groeien. Uit eigen land krijg je goede koolsoorten, zoals boerenkool, spitskool maar ook witlof, spruitjes en knolselderij zijn in de winterperiode goed om te eten. Seizoen groenten, in iedere supermarkt en bij een groenteboer te koop Wissel groente en fruit voldoende af.

Denk ook eens aan de vergeten groenten, pastinaak, koolraap en schorseneren.

Wat nog meer

Wanneer je tijdens de feestdagen de supermarkt binnen loopt is er volop lekkers te krijgen. Speciale gerechten, lekkere hapjes en producten die er normaal gesproken niet zijn. Laat je niet verleiden hierdoor. Veel van deze producten zijn klaar gemaakt met veel smaakversterkers, bevatten veel Verzadigd vet en tot slot zijn ze rijk aan suiker. Dit alles zorgt er voor dat je ondank je goede voornemens flinker wordt. een keertje zondigen mag natuurlijk maar doe dit met mate. Je kunt beter zelf een mooi stukje vlees of vis uitzoeken en dit met eigen verse kruiden op smaak brengen, verse tijm, venkel, rosmarijn of knoflook doen het goed in de keuken.

Drink minimaal tot geen alcohol, veel mensen vinden dat ze tijdens de feestdagen  en dat is dan bijna de hele maand december lekker kunnen drinken onder het koken. Voor je het weet heb je al snel een paar flessen per week op. Vergeet niet wijn of andere alcoholische dranken bevatten veel verborgen calorieën en zijn vrijwel altijd voorzien van suiker. Drink liever gewoon water en breng hier wat smaak in, een takje verse munt, een limoen, wat blauwe bessen of een stukje ander fruit. Het zal zeker smaken!

Tot slot wanneer je de hele dag binnen zit zal je gemoedstoestand er niet beter op worden. Ga lekker een frisse neus halen. Loop avonds naar het eten een rondje van 30 minuten en doe dit een goed wandel tempo, doe de kleine boodschappen eens op de fiets en bedenk op de vrije dagen een paar leuke activiteiten die buiten zijn.

De wintermaanden zijn er niet voor binnen te zitten, deze zijn er om je lichaam in shape te brengen voor de start van het nieuwe jaar.

Dan nog een klein puntje. van aandacht, let er tijdens de komende koude periode eens op hoeveel mensen in het grijs, donkerblauw of zwart lopen. Ben jij de eerste die met een flitsend hemd of een felle broek naar het werk gaat?