• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Als de oorzaak niet wordt aangepakt dan komen we er niet.

Ongezond en gezond eten. Aanpak regering - Sportvoedingscoach.eu

We bewegen steeds meer of anders gezegd we doen er alles aan om de overbodige kilo’s te verliezen. We wandelen meer, we bewegen meer we gaan zelfs meer urban sport uitoefenen. Hoe kan het dan toch dat Nederland steeds dikker wordt?

Het citaat van het RIVM luidt als volgt “Nederlanders worden steeds dikker. Inmiddels is meer dan de helft van de mensen tussen de 30 en 70 jaar te zwaar. Vooral de groep met een te grote buikomvang is toegenomen, zo blijkt uit het onderzoek “Nederland de Maat Genomen” van het RIVM”

Dit citaat is al van heel wat jaren terug, om precies te zijn 2012. Dan zou je zeggen dat we er wat van geleerd moeten hebben maar helaas. Volgens het CBS is de helft van de mensen van 18 jaar en ouder tevreden met hun overgewicht. Mmm vreemd blij met het overgewicht of worden we steeds moedelozer omdat schijnbaar niks helpt om eraf te komen?

Gezond eten wordt duurder.

Nou vooropgesteld de keuze die je maakt bepaalt of iets duur wordt of niet. Simpel gezegd, als je een gezondere levensstijl wilt volgen dan kun je ook opletten wat je koopt. Een doosje aardbeien op dit moment (juni 2022) kost in de A supermarkt €3,69 in de B supermarkt €2,49 en op de markt €1,99. Het verschil zit niet alleen in de grote van de aardbei maar ook aan het hele proces vooraf. De perfecte aardbei voor de duurste prijs. Kleinere aardbeien voor de lagere prijs. Weet je dat vaak deze 2 verschillende varianten van een en dezelfde boer komen.

Porties grote en suikertax

Hoe ongezonder je wilt eten hoe goedkoper het wordt. In de groothandel 100 bitterballen voor iets meer dan 10 euro. Een zak friet voor minder dan €2,– de toename van de fastfoodketens en de steeds grotere porties die worden aangeboden dragen bij aan het probleem in Nederland. De uitblijvende suikertax of belasting verlagende maatregelen op gezonde producten zorgen ervoor dat we steeds vaker ongezond kiezen.

Duurder leven met meer stress

De energiekosten die stijgen, de brandstof die steeds duurder wordt maar ook de schulden waar steeds meer mensen in komen zorgen ervoor dat je lichaam in een stress modus komt. Stress zorgt ervoor dat je sociale contacten minder worden met als gevolg vaak ongezond (frustratie) eten.

Oorzaak aanpakken

Vanuit de regering en provincies liggen er tal van preventie akkoorden en wordt er met flink veel geld gestrooid. Gezamenlijke oplossingen worden aangedragen en in sommige gevallen werken deze dan ook nog eens(deels). Toch is het jammer genoeg (nog)niet mogelijk om deze probleem ontwikkeling te stoppen. Door de steeds meer voorkomende “achter de deur” problematiek en het uitblijven van de benodigde basismaatregelen en misschien ook wel het verbod op extra toevoegingen in het voedsel. Zweden, Finland, Oostenrijk en Frankrijk hebben als voorbeeld een verbod op het toevoegen van kleurstof in het eten.

Het kan wel maar we doen het niet

Als het gaat om iets anders dan overgewicht dan kan het dus wel. Zo hebben de meeste landen in Europa maar ook de UK en Australië een verbod op Azodicarbonamide deze organische verbinding zorgt ervoor dat bloem gebleekt wordt. Dit zit vooral in broodjes, diepvriesmaaltijden en voorverpakte producten. Waarom is er dan een verbod op? Omdat het astmatische klachten verhoogt. Dan kan het dus wel!! Vond je de naam te lastig? Deze deegverbeteraar staat op de verpakkingen vermeld als E927

Stop hou op!

Als het gaat om kleren, school, vakantie, aanschaf goederen zelfs de keuze voor een huis of een partner dan luisteren we naar ieder (ongevraagd) advies. Als het gaat om eten/overgewicht/gezondere levensstijl dan is het een taboe. Dan is het een druppel op een gloeiende plaat die je vooral niet moet gaan benoemen. Stop hou op ik wil het niet horen dat is wat veel mensen zeggen als het gaat over voeding en/of overgewicht. Als we deze steeds grotere groep willen helpen moeten we niet onze kop in het zand steken maar is het vooral belangrijk dat we bij de oorzaak gaan beginnen en die aanpakken.

Bronnen: RIVM – CBS – Wikipedia

Ik ben toch wel benieuwd wat jullie mening is

Ongezond en gezond eten. Aanpak regering - Sportvoedingscoach.eu