• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Verduurzaam je eigen voedsel inkopen

Plastic drijft in de zee, voedsel verdwijnt in de afvalbakken. Als je kijkt wat we dagelijks weggooien aan plastic en aan voedsel dan moet er toch ergens een hele grote berg eten zijn. Die berg plastic hebben we inmiddels al gevonden in de oceaan en is 80.000 ton zwaar wat neerkomt op 500 jumbojets (Vliegtuigen)

Feiten en cijfers die niet liegen

Op onze wereldbol leven volgens http://www.worldometers.info/nl/ 7,6 miljard mensen. Dat is toch een flink aantal mensen maar we produceren veel meer voedsel. Niet alleen wij maar ook de producenten, de supermarktketens en de horeca ondernemers gooien bergen eten weg. Wanneer je in een restaurant hebt gegeten wordt er wel steeds meer eten dat over is aan je meegegeven. Dit is alleen maar afvalverplaatsing. De meeste mensen eten namelijk het eten de dag erna niet meer op maar het verdwijnt in de afvalbak. Ook een groot deel van het afgeprijsde eten uit de supermarkt wat we inkopen omdat het “goedkoop is” verdwijnt in de prullenbak.

Ongeveer ¼ van de totale voedselproductie gaat verloren. Dit betekent niet dat we er geen behoefte aan hebben maar volgens www.consultancy.nl komt dit doordat een deel van de wereld waar o.a. India ook toebehoord niet in staat is om het geproduceerde voedsel aan te schaffen. Anders gezegd ze hebben er te weinig geld voor of de producent wilt er te veel winst op maken.

Tips om zelf geen voedsel te verspillen

Groenten, fruit, brood, zuivel vlees en vis. Het maakt niks uit wat over de datum is wordt weggegooid, wat niet meer gegeten wordt beland in de afvalbak en waar we geen behoefte meer aan hebben gaat eerst de vriezer in en dan later in het jaar in de prullenbak. Wanneer je geen voedsel wilt verspillen neem dan voor je zelf de proef op de som.

  • Maak een boodschappenbriefje en neem alleen die boodschappen mee die daarop staan.
  • Neem gepast geld mee en koop alleen dat wat nodig is. Je hebt anders te weinig geld bij je.
  • Eten dat over is moet je niet weggooien. Vraag eens aan de buren of bewaar het tot de dag later en eet het dan op.
  • Hergebruik eten. Heb je een groentesoep gemaakt en de dag erna geen zin erin. Laat de groenten uitlekken en verwerk de uitgelekte groenten in een quiche.

Tot slot blijf niet door eten omdat je het jammer vindt dat je weer eens te veel hebt gemaakt of hebt ingekocht.  Wereldwijd zijn er 1.672.699.977 mensen met overgewicht, dit wordt mede veroorzaakt door het overschot aan voedsel en het voedsel aanbod. Anders gezegd 1 op de 5 mensen is te zwaar!