• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Goede suikers bestaan niet!

Goede suikers bestaan niet - Sportvoedingscoach

Zo dat is eruit, afgelopen week gaf ik een presentatie en werd gevraagd of je meer goede suikers kon eten dan slechte suikers. Het antwoord daarop is eenvoudig. Die goede suikers zijn er niet. Het lichaam weet echt niet of je een banaan of een candybar gaat eten. Suiker zijn suiker althans.

Van nature

Suikers die van nature in een product zitten zijn niet toegevoegd. Denk eens aan groenten, fruit, ongezoete zuivelproducten maar ook graansoorten. Wanneer je spreekt over van nature dan zitten deze er dus al in. Deze suikers worden altijd vergezeld door andere voedingstoffen. Denk daarbij aan vezels, vitamine en mineralen.

Toegevoegde suiker

Frisdrank, een van de bekendste waaraan een suiker is toegevoegd. Wanneer je een beetje cafeïne aan bruiswater toevoegt heb je de kleur van cola. De smaak daaraan tegen die moet je dan nog zelf maken. Daarvoor gaan er naast smaakversterkers ook flink wat suikers in. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat je een zoete frisdrank krijgt. In deze frisdranken zitten geen vitamine, mineralen en vezels. Dat maakt het dan weer erg ongezond.

Suikers geven energie

Suikers zorgen ervoor dat je energie krijgt, afhankelijk van de glycemische indexwaarde is het een suiker die snel in je bloedbaan wordt opgenomen (een candybar) of suiker die langzaam in je bloedbaan wordt opgenomen (speltbrood)

Vervetten van je lever

Wanneer je te veel suiker in je lichaam krijgt en deze energie niet wordt gebruikt dan kan het zijn dat de toegevoegde suikers zorgen voor aanmaak van vetten in je lever. Een structureel te veel kan dan weer leiden tot diabetes type 2.

Ben jij er nog niet achter wat goed voor je is? Laat het mij weten samen kijken we wat de juiste oplossing voor jou is.