• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Geen tijd voor te sporten, val ik dan eigenlijk wel af?

Calorieën tellen, bijhouden of juist niks ermee doen? Als je in gewicht wilt afvallen dan moet je meer calorieën verbruiken dan je doet opeten. Wanneer je dan geen tijd hebt op te sporten of gewoon weg geen zin hebt in te sporten dan betekent dit dat je dus met minder eten ook in gewicht kunt afvallen.

Even een stapje terug. Je lichaam heeft een minimale hoeveelheid aan brandstof nodig. Dat wil zeggen je energielevering aan de organen moet altijd voldoende zijn. Eet je dan te veel en beweeg je niet of minimaal dan heb je een te veel aan voeding (energie) deze wordt opgeslagen in lichaamsvet. Een toename van lichaamsvet is een stijging in lichaamsgewicht. Eet je dan minder calorieën en je verbruikt er ook minimaal dan zal je lichaam in gewicht afnemen. Let er dan wel op dat dit qua tijd veel langer gaat duren.

Veel te weinig eten

Denk nu niet dat je dan de dag kunt doorkomen met het kauwen op een houtje of een groene appel. Wanneer je veel te weinig eet zal het lichaam niet alleen vet verbranden maar erger, het zal eiwitten dus spiermassa gaan verbranden. Het gevolg is dat je in gewicht afvalt maar niet in het gewenste vetmassa maar meer in spiermassa. Vermoeidheid, futloos en irritaties komen dan al zeer snel voor.

Welke energiebehoefte heeft je lichaam

Het voedingscentrum adviseert 2.000 kcal per dag voor een vrouw en 2.500 kcal per dag voor een man. Beweeg je dan meer dan moet je meer kcal per dag eten en beweeg je minder of niet dan mag je wat minder eten. Iemand die in de bouw werkt en een lichamelijke zware job heeft moet meer eten dan iemand die de hele dag op een stoel zit. (bron voedingscentrum)

Hoe weet ik wat ik nodig heb aan calorieën.

Heb je wel eens gehoord van de PAL waarde? De meeste mensen niet maar het staat voor Physical Activity Level deze gemiddelde waarde geeft iets weer over de activiteiten van de afgelopen 24 uur.

Heeft je lichaam per dag aan basaal stofwisseling 1900 kcal nodig en je bent gemiddeld actief (staand werk ) dan is je PAL waarde 1,8. De rekensom wordt dan 1.900 kcal * 1,8 = 3.420 kcal dat je dan per dag moet binnen krijgen. Wil of moet je in gewicht afvallen dan mag je maximaal 500 kcal er vanaf trekken. (2.940 kcal)

Naarmate de leeftijd ouder wordt zal de hoeveelheid maar ook de behoefte in kcal afnemen. Hier de volgende keer meer over.

Leefstijl PAL-waarde mannen PAL-waarde vrouwen
Mensen die de hele dag liggen en/of zitten 1,2 1,2
Zittend werk zonder onderbreking, weinig/geen beweging in vrije tijd 1,4-1,5 1,3 – 1,4
Zittend werk, afgewisseld met rondlopen, weinig/geen beweging in vrije tijd 1,6-1,7 1,5, – 1,6
Staand werk 1,8-1,9 1,7 – 1,9
Veel inspanning in werk en vrije tijd 2,0-2,4 2,0 – 2,4
Extreem fysieke belasting (bv. Tour de France) ± 5,0 ± 5,0

Bouwstenen krijg je niet zonder arbeid.

Als je sport krijg je spieren, sport je veel dan is er meer behoefte aan gezonde voeding en zal je spiermassa toenemen. Wil je weten hoe dan moet je de blog krachttraining of cardiotraining lezen. Andersom zal je lichaam met een uur duurtraining / intensief sporten meer calorieën verbranden. Het is dus goed om je voeding aan te passen aan je sport en je sport aan te passen aan je dagelijkse inspanning.

Welke PAL heb jij nodig?