• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Uit de grond, in de keuken op het bord

Nuth –  In de gemeente Nuth is het thema NuthBeweegtNuth – , Niet alleen aan de jeugd maar ook aan de ouderen wordt er aandacht geschonken en doet de gemeente hun best door heel Nuth aan het bewegen te krijgen. Niet alleen qua sport maar ook door gezonder te gaan eten. De Bolster is als basisschool voor 2 jaar gestart met het waterproject en sinds dit schooljaar staat ook het thema voeding op het programma.

Zeer divers aanbod met boeiende lesstof.

In dit eerste jaar was het vooral kennismaken met het thema “Waar komt het vandaan en hoe smaakt het”. De kinderen van groep 1 t/m 8 krijgen niet alleen les over wat is gezond en waar komt het vandaan, ze proeven ook de meest vreemde soorten voedsel en gaan met elkaar in gesprek over wat gezond zou kunnen zijn.

vanaf Jongs af aan proeven.

Voor veel kinderen zijn al die vreemde dingen maar raar. Thuis eten ze het niet en in de winkel letten ze er niet op. Toch is het belangrijk dat kinderen leren ervaren wat er nog meer in de winkel ligt of wat je op de lokale markt kunt kopen.  Zo hebben alle kinderen op de basisschool de smaak van een koolrabi geproefd en kwamen de meeste tot de ontdekking dat de smaak er van erg lekker is. Een koolrabi is rauw vaak nog lekkerder dan een gekookte koolrabi.

vreemde groenten en fruit zijn toch lekker

Als je gewend bent om alleen een kiwi of banaan mee naar school te krijgen dan is al het andere vreemd. De kinderen van groep 1 proefde in een van de lesblokken veel verschillende soorten groenten en fruit. De Nashi-peer uit Azië was toch zeer speciaal, maar ook de mei-raap. Een klein stukje groenten die voor de kinderen erg vreemd was maar wel lekker. Ook de smaak van een avocado is toch anders en voor vele de eerste keer dat ze het deden proeven.

uit de grond in de pan, op het bord

Als je gewend bent om de groentesoep uit een pak te eten dan smaakt alles erg anders. De kinderen van groep 3 en 4 gingen met verse groenten hun eigen groentesoep maken. Paprika, courgette, bleekselderij, meiraap, worteltjes, knolselderij het werd eerst allemaal klein gesneden om er vervolgens een lekkerere eigen groentesoep van te maken. In de tussentijd dat de soep stond te pruttelen deden de kinderen mee met een quiz en wisten ze via omschrijvingen het juiste product te raden.

De Bolster en NuthBeweegtNuth vinden het belangrijk om een gezond bewustzijn onder de kinderen te stimuleren.

Uiteindelijk de smaakpapillen testen

Als de kinderen bijna een uur in de keuken hebben staan schillen, snijden, proeven, schoonmaken en hebben afgewassen is het tijd om te gaan proeven. Omdat er ook een aantal kinderen vegetarisch waren hebben we de soepballetjes die ze ook zelf hadden gemaakt van rundergehakt apart bereid en bij de kinderen aan de soep toegevoegd die het wel mochten eten.

De Sportvoedingscoach zet zich in als MVO partner om kinderen, ouders maar ook belangstellenden bewust te maken van het belang van voldoende beweging en gezonde voeding.