• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Thuiswerken in een gezonde werkomgeving

Door het coronavirus heeft bijna iedereen het advies gekregen om thuis te werken of in ieder geval zo veel mogelijk in huis te blijven. Thuiswerken voor de een gewoonte voor de andere een nieuw fenomeen. Toch kun je echt thuiswerken en bergen werk verzetten.

Ik werk al jaren vanaf thuis en heb daarbij meerdere werkplekken. Zodra het aangenaam weer is werk ik namelijk buiten, dat kan erg goed aangezien het een rustige buurt is. De temperatuur, het zonlicht en de frisse lucht werkt erg positief. Is het minder goed weer dan werk ik vanaf mijn werkkamer.

Een kantoorruimte

Werken aan de keukentafel of met een dienblad op je schoot is niet werkbaar. Sterker nog je zult merken dat je dit zeer snel als vervelend gaat ervaren, minder productief is en het thuiswerken is dan eigenlijk al over. Creëer thuis je eigen werkplek. Gebruik de zolderkamer, een logeerkamer of misschien wel je tuinhuisje. Maak daar je werkplek van en zorgt voor voldoende daglicht. Juist door deze werkplek te creëren zal je energiek en gefocust zijn op je werk.

Planning en plannen

Wanneer je gewend bent om thuis te werken dan vindt je het ook niet erg om extra uren te werken. Je blijft wat langer op je werkkamer zitten en vergeet dan snel de tijd. Maak een tijdsplanning waarbij je duidelijk opschrijft wat je gaat doen op welke dag maar ook hoeveel tijd je er aan gaat besteden. De notitie 09.00 – 17.00 uur thuiswerken is dus niet genoeg. Benoem expliciet wat je gaat doen, welke belafspraak je hebt en hoeveel tijd je aan een project gaat werken. Het moet een combinatie worden van je dagelijkse lifestyle, je werkzaamheden, je privé leven en je nachtrust.

De (sociale) contacten

Thuiswerken heeft echt zijn voordelen maar vergeet daarbij niet je sociale contacten. Bel dus met de collega’s wanneer je deze een (langere) periode niet ziet. Maak een skype sessie aan waarbij je met meerdere mensen tegelijkertijd de punten kunt bespreken en tot slot communiceer met je (zakelijke) contacten waarmee je bezig bent.

De start moet goed zijn

In je ochtendjas op de bank hangen of je trainingspak door het huis slenteren ik denk dat iedereen dat wel eens gedaan heeft. Toch is het goed om je gewoonweg aan te kleden. Geen ander ritme creëren dan nodig is maar in de werkmodus komen. Als dame wil je graag netjes uitzien en maak je je misschien wel op. Doe dit nu ook gewoon. De mannen die zich iedere ochtend scheren, scheer je ook nu. Trek je kleren aan en ga aan de slag met de planning die je hebt gemaakt.

Gezond eten en pauzeren

Eet niet anders dan je normaal ook gaat doen, dus bij de start van de dag eet je ook een goed ontbijt maar dit eet je niet op je werkplek. Dit eet je gewoon aan de keukentafel. Zorg voor een gezondere lunch en maak deze ook vooraf klaar. De verleiding is namelijk erg groot dat je bij een “honger gevoel” je lunch ziet in allerlei ongezonde dingen die je thuis hebt liggen. Door vooraf deze maaltijden te maken maak je ook geen te grote porties.

Magere kwark met blauwe bessen, noten en muesli – Speltbrood met pindakaas en blauwe bessen en een kop koffie met melk.

Pauzeren zonder koffie automaat

Op het werk zien de meeste mensen de koffieautomaat als pauze moment. De meeste mensen hebben deze koffieautomaat niet thuis staan en wanneer je dit wel hebt dan mis je nog altijd de collega’s die erbij staan. Neem geregeld even een break. Sta ieder uur tenminste 1 keer op en beweeg. Denk aan een korte work-out of ga gewoon even een lekker blokje om het huis wandelen.

Door de afschakelen en de pauze te nemen van je beeldscherm kunnen je hersenen tot rust komen en doet de frisse lucht en de zon zijn werk.

Klaar is klaar

Thuiswerken heeft zijn voordelen maar ook een nadeel, wanneer stop je? Ja als je een planning maakt en je zit lekker in een flo dan ben je geneigd om door te werken. Helaas dan gaat het mis! Klaar is klaar de volgende dag is er ook weer een. Zorg dat er een goede balans is tussen werk en privé en je zeker dat laatste ook de aandacht kunt geven.

Hoe ziet je werkplek thuis uit?