Puth – In Puth heeft de Sportvoedingscoach dit schooljaar een bijdrage geleverd aan de wekelijkse creamiddag. Samen met de leerlingen van groep 5,6,7 en 8 werd er op de Basisschool Petrus Canisius gezond gekookt.

Tijdens het gezondere koken stond er ook altijd een thema centraal, streek – en seizoensgebonden groenten en fruit, eten van veraf maar ook van dichtbij, winterkost en de zomer maar ook het WK voetbal kwam aan bod. Naast het koken was er ook een stukje kennisoverdracht. Kinderen weten veel maar zijn toch altijd nieuwsgierig waar iets vandaan komt, hoe iets gemaakt wordt of waarom het anders smaakt dan verwacht. Ook smaaktesten, het fruit en groente alfabet waren een onderdeel van deze leerzame middagen.

Voorafgaand aan iedere creamiddag kregen de kinderen te horen wat er op het menu stond. Niet alleen werd er doorgenomen welke ingrediënten er gebruikt werden maar kon er ook geproefd worden hoe de koolrabi rauw deed smaken, de Nashipeer er als een appel uit zag, als een meloen ruikt en als een peer smaakt.

Kinderen zijn leergierig en steken veel van elkaar op.

Het ene kind kan al aardig goed uit de voeten terwijl de andere het verschil niet wist tussen een komkommer en een courgette. Er mocht zeker om gelachen worden maar de kinderen begrepen het ook van elkaar. Niet iedereen wandelt dagelijks een groentewinkel binnen of helpt hun vader of moeder in de keuken. De dames lieten zien dat ze al zeer goed uit de voeten konden met een snijmes terwijl de heren vaak ruig hun snijtechnieken toonden. Een dun plakje komkommer was vaak dan ook 2 cm dik. Het is dan leuk om te zien dat de dames de heren wel wilde vertellen dat ze de tijd er voor moesten nemen en ze vooral geduldig moesten zijn. Ook met het roeren in de pannen namen de dames het voortouw want proeven hoort er ook bij. De heren daarin tegen deden liever afruimen en afwassen. Een taak die niet iedereen even leuk zal vinden.

Samenwerking met het asielzoekerscentrum Sweikhuizen

Kinderen zijn kinderen en het is mooi om te zien hoe de dorpskinderen uit Puth samen met de NT2 kinderen uit het AZC en de regio samenwerking, daar waar volwassen vaak niet weten hoe ze met elkaar moeten communiceren doen kinderen dit op een super leuke manier en is het in de keuken niet te merken dat er een taal barrière kan zijn.

Wat stond er op het menu

De doelstelling om gezond en lekker te koken is iedere keer gelukt. Soms werd er zoveel gemaakt dat de kinderen het aan de leerkrachten gingen uitdelen en vriendjes en vriendinnetjes ook mee mochten genieten.

Dit schooljaar is er ontzettend veel door de leerlingen bereid, denk dan aan verse tomatensoep, courgette soep, dwars door de tuinsoep, eigen gemaakte worstenbroodjes, volkoren wraps met kip en rauwkost, gezondere pizza’s, de gezonde “kapsalon” met zoete aardappel, taco’s, broodspiesjes, de WK burger, WK sandwich, smoothies, je eigen gezonde 7up maken, water met smaak, gele rijst kan ook lekker zijn en quinoa zijn zomaar wat gerechten die de vrijdagmiddag deden passeren.

Onder de foto’s gaat de tekst verder

Water,

Een van de onderdelen die als rode draad door het schooljaar zijn gegaan is het belang van water drinken. Kinderen hebben vaak geen idee hoe ongezond hun drankjes zijn die ze mee naar school krijgen. Wat is niet alleen goed voor dier en plant maar zeker ook goed voor het menselijke lichaam. Door zelf met water aan de slag te gaan, kinderen water op een andere manier te laten ervaren en een leuk voorlichtingsfilmpje heeft dit er aan bijgedragen dat kinderen anders met water om gaan en het zoete vaker aan de kant laten staan.

Als afsluiting van iedere creamiddag werd er door de kinderen opgeruimd, niet alleen de tafels schoongemaakt maar ook gezamenlijk afgewassen.

GESLAAGDE schooljaar

Dit eerste schooljaar creamiddag op de Petrus Canisius is zeer geslaagd en ook voor het komende schooljaar 2018-2019 zijn de menu’s al geschreven. Dit project wordt ook gesteund door JOGG Beekdealen.

Fijne vakantie.

De Sportvoedingscoach zet zich in de diversen gemeentes in als MVO partner om kinderen, ouders maar ook belangstellende bewust te maken van het belang van voldoende beweging en gezonde voeding.