• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Suiker de sluipmoordenaar in je lichaam.

Suiker is toch echt een ding, steeds vaker lees je iets over suiker. Suiker het zoet dat bij de koolhydraat past. Je kunt het bijna niet meer uit je eten wegdenken. De suikers zitten vrijwel overal in. Glucose, dextrose, lactose, sucrose en ga zo nog maar even door. Het zijn allemaal vormen die als suiker betiteld mogen worden. Ook de siropen, de honing en de bruine, – riet en bastaard suiker zijn vormen van suiker. Heb je wel eens gezien hoeveel suiker er in diksap, tomatensaus, yoghurt, gedroogd fruit, fruitrepen, soep en kant en klaar producten zitten. Alles zit vol met suiker. Suiker zit overal en het is belangrijk om te weten wat je er aan kunt doen en wat het met je lichaam en hersenen doet.

Hoe reageert ons lichaam.

Als kind leer je al snel je smaak papillen te ontdekken, je komt er achter wat je lekker vindt en wat je niet graag wilt eten. Suiker is meteen een nieuwe smaak. Het signaal dat je dan vanuit je hersenen krijgt is “mmm lekker, ik wil meer” De andere smaken, zuur, zout, bitter en hartig hebben dit effect minder. Suiker daarin tegen geeft een heel duidelijk signaal af. Als iets bitter is dan kiezen je hersenen er niet vaak voor om het nogmaals te eten of te drinken. Zoet daarin tegen wordt aangemoedigd in je hersenen. Ik wil hier meer van! Denk maar eens aan wat anders wat je positieve impuls geeft, seks is hier ook een vorm van. Op het moment dat je hier van geniet en je dit als zeer prettig ervaart wil je er steeds meer van. Het is dan nog geen verslaving maar je lichamelijke behoefte vraagt wel steeds om meer.

Constante stimulans.

Op het moment dat je lichaam suiker als stimulerend effect ervaart zal de vraag steeds meer worden. Het lichaam hunkert en wilt steeds meer. Dat is niet stom maar zo zit ons lichaam in elkaar. Vanaf het moment dat we de eerste hap in onze mond krijgen is de behoefte in suiker geboren. Dopamine is een neurotransmitter die er voor zorgt dat de zenuwen in ons lichaam met elkaar kunnen communiceren. Anders gezegd als iets in je lichaam als positief wordt ervaren dan zal de dopamine dit nog eens extra ondersteunen. Juist suiker stimuleert de aanmaak van dopamine. Hoe prettiger het lichaam dit vindt hoe meer hij hier naar opzoek gaat. Anders gezegd het werkt gelijk als bij drugs en alcohol.

Vrijwel alles wat we eten en drinken bevat suiker

En wat geen suiker bevat vinden we vaak niet lekker. Heb je er wel eens over na gedacht waarom mensen die veel zoet eten en drinken problemen hebben met de omschakeling hiervan? Als je iets eet zoals bloemkool en dit je hersenen niet kan prikkelen dan zal je lichaam hier ook niet happy van worden. Het is daarom belangrijk om je lichaam dagelijks te voeden met gezondere voeding. Op deze manier zal je lichaam happy blijven en zal het dopamine blijven aanmaken. Op het moment dat het lichaam dit niet doet zal het belonen van je hersenen een stuk minder zijn.Je blijft zo niet alleen je lichaam prikkelen je blijft ook je smaak ontwikkelen. Bij kinderen is dit heel normaal. Bij volwassenen is dit een stuk lastiger. Toch herken je als een volwassen persoon wel iets wat niet meer goed is. Vleesbeleg wat bedorven is of melk dat zuur is.

Hoe meer dopamine hoe lekkerder het is.

Iemand die iedere dag uitgebalanceerd eet die herkent al snel wanneer het mis gaat. Suiker geeft namelijk vaak een “ik wil meer en meer” signaal af. Wanneer je een goed evenwichtig eetpatroon hebt dan kun je hier weer gemakkelijk overheen stappen en is dat stukje suiker al snel te niet gedaan.Op het moment dat je eetpatroon ontwricht is en je naast ongezond, te weinig ook nog eens niet op vaste tijdstippen eet dat zal het lichaam snel de suikerbehoefte missen en vraagt het om aanvulling. Hoe suikerrijker de voeding hoe sneller de dopamine in je lichaam stijgt. Je wilt steeds meer en steeds vaker. Suiker wordt dan een verslaving en eet je vaak als troost eten. Want op het moment dat je suiker eet voel je je helemaal top.

Lichamelijke ongemakken

Het komt vrijwel dagelijks in het nieuws. Nee niet het woord suiker maar wel de termen; “toename overgewicht” “steeds meer jongeren zwaarder” type 2 diabetes steeds op jongere leeftijd zichtbaar” anders gezegd we zijn steeds meer afhankelijk van suiker. De fabrikanten spelen hier lekker op in. Er worden suikers aan toegevoegd omdat er meer behoefte aan is. Meer behoefte betekent een grotere omzet. Dus meer winst!

De Nederlandse regering doet er te weinig mee. Ze zien wel dat het steeds een groter probleem wordt maar fabrikanten hebben vrij spel. Wanneer er dan goede ideeën zijn zoals het JOGG dan wordt er wel een potje voor vrij gemaakt maar aan de andere kant worden de regels op de inhoud van het voedsel niet aangescherpt. Waarom geen stoplicht systeem op het etiket. Waarbij groen goed is om te eten en rood ongezond. Waarom niet de frisdranken en andere suikerrijke producten zwaarder belasten en het gezondere eten met scherpere prijzen aanbieden?

Hoeveel suiker mag je per dag?

De koolhydraat of anders genoemd de suiker is niet altijd ongezond. Ze zijn samen met de vetten en eiwitten de energiebronnen in je lichaam. Je kunt dus ook niet zonder de suiker / koolhydraat. Wat je wel kunt is kijken waar de suikers inzitten en of ze er wel in moeten zitten. Bewerkte suikers (de geraffineerde suikers) veroorzaken veel lichamelijke klachten. Zo is een echt volkorenbrood prima om te eten maar witbrood weer niet. Zo mag je rustig een sinaasappel eten maar vers geperste sinaasappelsap weer niet (te vaak). Je moet ook eens opletten waar suiker overal aan is toegevoegd. Vleesbeleg, kant en klare verpakkingen, sauzen, kazen maar ook in de frisdranken, snoepgoed en chips.

Je lichaam heeft de bewerkte suikers niet nodig een klein beetje om je hersenen te laten functioneren. Glucose wat daarvoor nodig is haalt het lichaam uit een complexe koolhydraat en dank kun je eens denken aan Quinoa, haver en zoete aardappel. Deze koolhydraat geeft langzaam energie af aan je lichaam en je hebt dus ook niet snel behoefte aan meer.

Suiker afbouwen zal niet van vandaag op morgen gaan. Stap voor stap en dan kleine stapjes zal je leren dat het wel mogelijk is.

Hulp nodig let me know!