• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Grotere kans op diabetes type 2 wanneer je het ontbijt overslaat.

Ontbijt is een onder geschoven kindje. De meest voorkomende opmerkingen zijn ik heb er geen zin in, heb er geen tijd voor of ik kan in de ochtend gewoonweg niet eten. Bij alle presentaties die ik geef is het ontbijt altijd een onderdeel. Sitech heeft zelfs in hun healthweek in samenwerking met ODS-Sport hier speciale workshops voor gegeven om het personeel hier bewust van te maken. Voor wie namelijk het ontbijt regelmatig overslaat, is het risico een 3de groter om diabetes type 2 te ontwikkelen. Althans dat suggereert een Duitse studie van het diabetes centrum in Düsseldorf.

Schokkende cijfers

Dokter Schlesinger heeft met een team van wetenschappers de gezondheidsgegevens van ongeveer 96.000 menen verzameld. Deze mensen hadden reeds eerder aan diversen onderzoeken meegedaan en die gegevens zijn uitgewerkt. Uit de meetgegevens blijkt dat wie een ontbijt met enige regelmaat overslaat 33% meer kans heeft op diabetes type 2. Eet je meer dan 4 keer in de week het ontbijt niet dan is de kans zelfs 55%

Snaaien

Het ontbijt skippen betekend niet dag je die dag gezonder gaat eten. In tegenstelling, de onderzoekers zijn er ook achter gekomen dat de mensen die het ontbijt overslaan meer ongezonde snacks gaan eten en dus ook meer calorieën binnen krijgen. De grotere ongezondere lunch zorgt ook voor een grotere glucose en insuline piek.

Te zwaar wordt een groter risico.

Mensen met overgewicht die het ontbijt laten staan hebben net als de mensen die geen overgewicht hebben een grote kans op diabetes. Mensen met overgewicht hebben daarin 22% meer kans op diabetes dan iemand met een gezond gewicht. Het is dus van groot belang dat je iedere dag doet ontbijten.

Dokter Schlesinger benadrukt dat een goed ontbijt bestaat uit volkoren producten, weinig rood vlees en zo veel mogelijk de suikers vermijden. Op deze manier voorkom je de meeste gezondheidsproblemen. Door de volkoren producten krijg je veel vezels binnen en is de afgifte van de suiker in het lichaam langzamer waardoor je ook minder snel de behoefte krijgt aan het snaaien. Door een uitgebalanceerd ontbijt te eten krijg je ook essentiële voedingstoffen binnen.

Lees het hele onderzoek document hier terug.

Doe jij ontbijten ???