• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

De kracht van havermout deel 2

Havermout is zoals ik dus al eerder schreef ( lees hier deel 1 ) een geweldig ingrediënt waar je veel plezier aan kunt hebben. Zo ook voor personen die diabetes zijn een positieve bijwerking. Als je namelijk last hebt van diabetes dan heb je ook een (veel) te hoge bloedsuikerspiegel. Het lichaam kan je glucose niet goed verwerken. We staan er niet bij stil maar in 2018 overleden er 2693 mensen aan diabetes. Volgens het Diabetesfonds zijn er in 2040 rond de 1,5 miljoen mensen die diabeet zijn.  Door de betaglucanen (vezels) die in havermout zitten is het mogelijk om het glucoseniveau te beheersen.

Havermout vezelrijk

Door de oplosbare vezels in havermout (de betaglucanen) is er een extra opname werking. In de darmen waar veel vocht zit is het dus mogelijk om extra veel vocht op te nemen. Als je vezels en vocht combineert heb je dus een verzadigd gevoel en is er meer tijd nodig om de vezels te laten verteren. Een voller gevoel betekent ook minder eetlust en dus minder snaaien. Uiteindelijk dus ook meer balans in het lichaam en een kleinere kans op overgewicht en/of diabetes. Hierdoor is er dus ook een ruimere verdeling van de energiebalans in je lichaam.

Vergelijk maar eens de inhoud van 40 gram havermout met muesli, cornflakes of meergranen brood. In alle 3 de gevallen wint havermout.

Havermout en sporten

Havermout bevat niet erg veel calorieën maar geeft wel een verzadigd gevoel. Als sporter ben je bezig met je tak van sport en wil je je niet al te vaak concentreren op je voeding. Die moet gewoon goed op orde zijn. Havermout bevat veel complexe en langzame koolhydraten wat simpel gezegd betekent dat het dus ook langzaam verteert en geleidelijk in je bloedbaan komt.  Je hebt hier dus een constante bloedsuikerspiegel.

Krachtvoer voor iedere sporter

Havermout mag je dus best wel zien als krachtvoer. Voor mij staat er vrijwel iedere dag havermout op het menu. Niet alleen omdat ik het lekker vind maar ook omdat dit het eventuele snaaien doet beperken. Naast koolhydraten, vitamine, vezels en mineralen bevat havermout ook eiwitten. Geen hele bergen maar je kunt deze eiwitten dus ook meetellen in je eiwit inname.

Extra (sport) maaltijd.

Vrijwel iedere (top)sporter die ik begeleid krijgt havermout in zijn programma. Ook dus de sporters die een glutenallergie hebben. Er zijn uiteraard uitzonderingen maar we proberen dan samen te kijken wat de beste persoonlijke oplossing is. Probeer havermout eens te eten als sportontbijt. Doe dit dan wel op een trainingsdag. Havermout iedere dag moet je niet doen dan wordt het al snel eentonig. Wissel het af met ook andere gezondere ontbijtjes.

De hersenen willen resultaten zien.

In deze vreemde corona tijd lees je erg veel over gezondere levensstijl. Termen als “ik wil niet aankomen” “Stay home zonder extra kilo’s” zijn dan heel normaal. Havermout en dan de betaglucanen dragen bij aan een positieve werking op je stofwisseling en spijsvertering. Zoals eerder gezegd zijn de complexe & langzame koolhydraten in combinatie met de betaglucan een win, win voor je lichaam wanneer je wilt werken aan je gewicht cq gezondheid. Door de langzame energieverdeling is er dus ook minder behoefte aan snaaien. Denk nu niet dat havermout een toverproduct is dat je van je extra kilo’s gaat helpen. Een teveel aan havermout is dan ook niet goed. Let er dus op en gebruik het met mate. Een normale portie is 30 gram havermout op 250 ml water.

Wat nu dan?

Havermout warm, havermout koud, havermout pannenkoeken, havermout overnight, havermout als paneer havermout brood havermout melk. Hoe dan ook er is veel te krijgen in de havemout vorm. Let er wel op dat het 100% havermout is.