Gezondheidsblog Obesitas, sportdieet, etiketten lezen, blue monday, Smoothies, Keukenhulp, tips voor de feestdagen, en nog veel meer.

De zomer voor de deur we gaan met zijn allen een crashdieet volgen

Bij iedere intake laat ik mijn cliënten een formulier invullen. Een van de vragen erop is “heeft u wel eens een dieet gevolgd en zo ja welke?” nou de meeste vullen dan in een crashdieet voor snel wat kilo’s kwijt te raken.

Zijn het niet de feestdagen dan is het wel de zomer, hoe dan ook de kilo’s moeten er vanaf. Snel wat kilo’s kwijtraken op een ongezonde manier! Dit laatste weet alleen niet iedereen en hebben er dan ook vaak geen boodschap aan. Maar hoe zit dat dan nu met een crashdieet.

Lees meer: De zomer voor de deur we gaan met zijn allen een crashdieet volgen

De Cavemanrun, modder happen, doorzetten en vooral een plezierige uitdaging.

Cavemanrun Valkenburg 2017 - Sportvoedingscoach.eu

Steeds vaker zie je de obstakel runs in het nieuws. De Engelse naam Obstacle run klinkt spannender en dat is het ook eigenlijk wel. Het is een enorme uitdaging om het parcours zo snel mogelijk en zonder al te veel kleerscheuren door te komen. Het is niet alleen rennen maar het is modder happen, klimmen, kruipen en vooral niet opgegeven.

Lees meer: De Cavemanrun, modder happen, doorzetten en vooral een plezierige uitdaging.

Leef jij gezond of ??

Je voelt je zoals je je zelf voed of liever gezegd zoals jij je voelt zo eet je ook. Dat wilt niet zeggen dat je het perfecte figuur hebt maar wel dat je vol met energie zit. Toch is voeding voor de meeste een grijs gebied. Een moerasgebied waarbij we iedere keer weer verdrinken in de hoeveelheid (nutteloze) informatie die we er over te lezen en horen krijgen.

Lees meer: Leef jij gezond of ??

Waarom vrouwen zo langzaam afvallen

Een goede work-out gaat niet om snelheid maar om de uitvoering - Sportvoedingscoach.eu

Als ik kijk wat de verschillen in resultaten zijn tussen de heren en de dames dan vallen de mannen sneller af dan de vrouwen. Toch zijn het dan de dames die langer volhouden dan de mannen. Dan is het verschil tussen de bekende appel- en de peervorm. Mannen hebben over het algemeen een appelvorm met meer buikvet. Dat verdwijnt relatief gemakkelijker dan het vrouwelijke vet op de heupen en billen.

Lees meer: Waarom vrouwen zo langzaam afvallen

Calorieën wat zijn dat nu

 

Calorieën ??

Je ziet op ieder etiket de term calorieën staan, of je nu bezig bent met je gezondheid, gewichtsafname of bewuster wilt eten. Die calorieën kom je gewoon overal tegen. Maar waarom staan ze erop en wat doen ze eigenlijk met je lijf.

Lees meer: Calorieën wat zijn dat nu

De weegschaal je grootste vriend of ergste vijand

meten is weten - Sportvoedingscoach

De kleine machine die veel mensen tot wanhoop drijft ben jij er een van?

Bij de meeste afspraken neem ik mijn weegschaal mee. Niet een gewone weegschaal maar een Tanita CS 330S een waar meteen een bonnetje uitkomt en waarmee ik de cliënten meteen kan laten zien wat de meetresultaten zijn. De meeste verheugen zich altijd erop ze hopen een bevestiging te kunnen krijgen dat hun gewicht en vetpercentage is gedaald. Een enkeling vraagt dan wel eens aarzelend, moeten we vandaag wel wegen. Op dat moment weet ik dan ook wel dat de cliënt zich niet helemaal aan het juiste schema heeft gehouden.

Lees meer: De weegschaal je grootste vriend of ergste vijand

top 10 favoriete fruit

 

De lente is begonnen en het fruit wordt steeds lekkerder. Wist je dat de mens meer fruit eet als het lekker weer is dan in de winterperiode. Al het fruit is een bron van natuurlijke en gezonde vitamines. Fruit kun je niet alleen los eten maar ook als smoothie of een fruithapje. Dat laatste is zeker niet alleen goed voor kleine kindjes maar ook voor de volwassen mens.

Lees meer: top 10 favoriete fruit

Sporten maar wat moet je nu eten?

 

Wanneer er energie uitgaat moet er ook energie inkomen, sporten met een lege maag kan dan ook echt niet. Je verbrand per slot van rekening veel calorieën.

Motiveren

Wanneer je mijn blog hebt gelezen over “waarom ontbreekt het ons zo vaak aan doorzettingsvermogen” dan weet je dat er veel redenen zijn om niet te sporten en dat je juist je zelf moet motiveren om wel te gaan sporten.

Lees meer: Sporten maar wat moet je nu eten?

Het is niet allemaal goud wat er blinkt

In november sprak in een plaatselijke supermarkt een moeder mij aan, dat zij zich zorgen maakte over haar zoontje. Hij zat midden in de pubertijd en was in de afgelopen maanden in gewicht aangekomen. Niet schokkend veel maar hij zag zelf in dat het niet goed was. Anders eten en vooral ook meer en gezonder was de opdracht. Niet altijd even gemakkelijk als je gewend bent om veel suiker tot je te nemen, en alleen te eten wanneer je trek hebt.

Lees meer: Het is niet allemaal goud wat er blinkt

Elk weekend caffeine hoofdpijn?

 

Drink jij doordeweeks veel koffie en heb je in het weekend veel hoofdpijn? Vraag je dan eens af of je in het weekend dezelfde hoeveelheid koffie drinkt of niet.  De koffie automaat is je beste vriend, de meeste mensen nemen per dag zeker 8 van die plasticbekers uit de koffieautomaat.

Wanneer je zaterdagmiddag vervelende druk in je hoofd krijgt is dat een beginnende hoofdpijn. Voor de meeste mensen zijn dat de eerste ontwenningsverschijnselen, die op zondag nog erger worden. De koffie ontwenning is dus begonnen

Lees meer: Elk weekend caffeine hoofdpijn?

De 11 tips

Gezond eten is makkelijker gezegd dan gedaan. Je weet wel wat gezond is om te eten maar in de praktijk lukt dit niet altijd. Je kunt er boeken over lezen, complete websites doorspitten maar uiteindelijk moet je het zelf gaan doen.

Lees meer: De 11 tips

Zegeltjes sparen of besparen?

Zegeltjes sparen is niet altijd even voordelig - Bespaartips goedkoop boodschappen - Sportvoedingscoach.eu

Iedere winkel heeft zijn spaaracties, zo kun je bij de Plus supermarkt meesparen voor een boodschappenpakket van €50,00 en de Albert Heijn heeft op dit moment de pannen actie. Bij een volle kaart (voor €600,00 euro aan boodschappen) krijg je een kookpan tegen een kleine bijbetaling.

Lees meer: Zegeltjes sparen of besparen?

Blessures en voeding

Vhealth uit Valkenburg tijdens een van hun behandelingen - Sportvoedingscoach.eu

De meeste sporters hebben er wel eens mee te maken gehad, een sportblessure niet alleen vervelend maar ook altijd op het verkeerde moment. De meeste blessures ontstaan plotseling en een klein deel ontstaan geleidelijk.  Een gescheurde spier of pees, een zweepslag, een botbreuk of ontsteking, daaraan kan een verzorger weinig aan doen. 

Lees meer: Blessures en voeding

Snel en verantwoordelijk afvallen bestaat dat

Snel en verantwoordelijk afvallen bestaat dat??

Deze vraag krijg ik gemiddeld 3x in de week. Heb je wat om snel af te vallen want ik heb een feestje, bruiloft, solliciatie of een andere activiteit.

Wie heeft niet dat doel voor ogen om zo snel mogelijk veel gewicht te verliezen. Voor de meeste mensen kan het niet snel genoeg gaan als ze maar afvallen. Wat is nu eigenlijk goed en verantwoordelijk, een vaag dieet wat je op internet hebt gelezen? Een wonderpil die je nergens krijgt en alleen voor veel geld kunt bestellen. Koolhydraat arm, alleen vet, geen suikers, sap dieet, brooddieet, appel dieet, soepdieet er zijn zoveel diëten waardoor de meeste mensen niet meer weten wat ze moeten doen. Pas op het moment dat ze veel geld hebben uitgegeven en ze nog steeds op het zelfde gewicht zitten zijn ze een illusie armer en geven ze de moed op.Waarmee kun je dan het beste mee beginnen en hoe voorkom je dat je in gewicht afneemt en zeker niet toeneemt.

 

Verantwoordelijke wijze

Wanneer je een doel hebt moet je weten hoe je dit kunt bereiken.  Wat is verantwoordelijk en wat is onverantwoordelijk. Moet je nog de tussendoortjes nemen en zijn die verzadigde vetten nu wel goed om te eten. Moet ik overstappen op light of juist minder gaan eten. Ga ik voor het verlies in gewicht van vet of in het verlies in gewicht doormiddel van spiermassa afbraak?

Het beste is om je eet – en drinkpatroon geleidelijk aan te passen. Wanneer je dit niet gaat doen dan zal je al binnen een aantal dagen terugvallen in je oude, ongezonde eet – en drinkpatroon. Als Sportvoedingscoach laat ik de mensen altijd een aantal dagen opschrijven wat ze eten en drinken. Zo krijg ik een goed beeld van hun leefpatroon. Je kunt dit zelf ook doen, let op je zult meteen zien dat je vaker iets niet eet of een maaltijd overslaat. Ook bij het drinken zal je versteld staan wat je allemaal niet drinkt. Eet je tussendoortjes om je honger te stillen zorg er dan voor dat je ontbijt goed is. Dus niet 1 cracker maar een goed gevarieerd ontbijt. Zijn je tussendoortjes vooral de lekkere tussendoortjes vervang deze dan door gezondere tussendoortjes. Denk ook de aanpassingen bij het drinken, frisdranken moet je beperken en helemaal weglaten en Verzadigde vetten moeten zoveel mogelijk weggelaten worden of vervangen worden door Onverzadigde vetten.

Met stil zitten bereik je niks

Wanneer je in gewicht moet afvallen dan betekend dit ook dat je lichaam vet moet gaan verbranden. Er moet dus beweging in je lijf komen, niet alleen de beentjes strekken nee er moet stevig gesport worden. Ga niet je lichaam meteen met 200% vermogen belasten want dan loop je meteen tegen een blessure aan. Zorg voor een verantwoordelijk sportschema je kunt deze op het internet vinden maar nog beter is het om bij een sportschool of een personal trainer voorbij te gaan. Je krijgt dan vaak maatwerk en dat maakt toch een groot verschil

Wil je gaan hardlopen dan kan dat zeker, ook wanneer je veel te zwaar bent. Houdt er dan rekening mee dat het allemaal wat langzamer gaat maar dat je ook in gewicht gaat afvallen. 

"Snellopers zijn doodlopers”

Je leest op internet genoeg verhalen over mensen die in 4 weken tijd 30 kg zijn afgevallen of in 4 maanden tijd ruim 60 kg zijn kwijt geraakt en meer dan 20 kg spiermassa erbij hebben gekregen. Vraag je zelf eens af of dat kan kloppen, sprookjes bestaan alleen in boeken. Wil je in gewicht afvallen dan moet je hier een serieus de tijd voornemen. Beter in een langere periode een stabiel doel behalen dan in een korte periode 

Wil jij ook op een gezonde manier een blijvend resultaat boeken? neem dan vandaag nog contact met mij op!

Groeten,

André Mostard - Sportvoedingscoach

Winterdip voor de deur?

- 7 krabben - Sportvoedingscoach.eu

Vanochtend werd ik wakker met het gevoel dat de winter echt was begonnen. Om 6.45 uur werd ik gewekt door de straatbewoners die iets verderop in de straat hun autoruiten waren aan het krabben. Ruiten krabben goh dat had ik toch zeker al een jaar of 3 niet meer gedaan.

Lees meer: Winterdip voor de deur?

6 redenen om .....

Herken je dat gevoel, je komt thuis de tas gaat in de kast en je ploft neer op de bank! “ik doe vandaag lekker niks meer”  Terwijl je weet dat je eigenlijk naar de sportschool zou gaan.  Voor welke redenen zou je nu wel gaan? 6 Redenen om te gaan sporten

Trainen, trainen en nog eens trainen

 

Lees meer: 6 redenen om.....

5 grootste valkuilen

Sinds 3 maanden ben ik weer fanatiek aan het trainen, 2x in de week met een PT trainer en als het lukt 1x in de week voor mij zelf. Ik zelf wil uiteraard ook goed in shape zijn en dat kost veel energie en vooral tijd. Wat mij opvalt is dat de meeste mensen denken dat wanneer ze begonnen zijn met sporten ook meteen gaan afvallen. Dat is niet juist en daar worden veel fouten mee gemaakt.

Lees meer: 5 grootste valkuilen

9 bespaartips

Laagdrempelig is het motto van de Sportvoedingscoach, ik moet dus voor iedereen te bereiken zijn en ik probeer ook op alle voeding en sport gerelateerde vragen een antwoord te geven. We leven in en land waar veel mensen van de minima moeten leven.

Lees meer: 9 bespaartips

Sporten met koud weer

Winterweer, brr laat de kou maar buiten blijven, wil je er voor zorgen dat je naast de lekkere speculaas en het kerstdiner niet te veel extra kerstkilo’s erbij krijgt en fit het nieuwe jaar in gaat dan moet er wel wat gebeuren. Hieronder geef ik een aantal tips.

Kleed je goed aan in de winter!

Lees meer: Sporten met koud weer

Winnen of succesvol?

Als ik de wedstrijd op de Olympische spelen (Nederland tegen China) bekijk (volleybal dames) dan trekt Nederland verdient aan het langste eind. Ze verslaan de nummer 3 van de wereld met 2-3 een zeer knappe prestatie maar zijn ze succesvol? Een paar dagen later is Nederland tegen USA gespeeld, in een zeer spannende wedstrijd verliest Nederland nipt met 3-2.

Lees meer: Winnen of succesvol?

Tips voor de feestdagen

Met de feestdagen voor de deur, zijn we meteen geneigd om teveel te gaan eten. Wil je niet aankomen of in ieder geval er voor zorgen dat je zo min mogelijk aankomt dan is het verstandig de onderstaande tips te lezen.

Vergeet niet dat je het zelf in de mond stopt!

Lees meer: Tips voor de feestdagen

Havermoutpannenkoeken

Havermoutpannenkoeken - Sportvoedingscoach.eu

Ai ai, daar zijn ze dan de beruchte havermoutpannenkoeken van de Sportvoedingscoach. Menig kind geniet hier meer van dan van de witmeel pannenkoeken. Het begon als noodoplossing voor mijn dochtertje. Ze had een paar vriendinnetjes op bezoek die tussen de middag wilde mee-eten. Geen probleem maar op het moment dat ze allemaal pannenkoeken wilde hebben was er wel een probleem, geen pannenkoeken meel in huis. Nu had ik wel eens van een havermout pannenkoek gehoord maar nooit iets mee gedaan.

Lees meer: Havermoutpannenkoeken

Richtlijnen goede voeding 2016

De nieuwe adviezen van de gezondheidsraad zijn uitgekomen ook ik heb de 95 bladzijde gelezen en moet zeggen dat de adviezen die erin staan voor mij niet nieuw zijn. Wanneer je de ontwikkelingen in de afgelopen jaren hebt gevolgd en weet wat je eet of liever gezegd weet wat je moet eten dan komen ze dicht in de buurt van het nieuwe gezondheidsadvies.

Gezonder eten - Gezondheidsblog Sportvoedingscoach.eu

Lees meer: Richtlijnen goede voeding 2016

Slaap, een genot of een ramp?

 

Bij de intake van mijn nieuwe cliënten heb ik altijd een paar vragen die niet altijd even gemakkelijk te beantwoorden zijn; hoe laat gaat u naar bed en hoe laat gaat u slapen is een van deze veel gestelde vragen? De meeste personen antwoorden met hoe bedoel je!?

Lees meer: Slaap, een genot of een ramp?

De winterdip komt eraan of niet?

De zomer zit er bijna op, de herfst en de winter staan voor de deur. Niet alleen de temperatuur daalt, maar ook onze biologisch klok zet zich zelf in de winterstand.  Het wordt kouder en we zijn sneller geneigd om binnen te blijven. Daar is het aangenaam maar dat is ook de plek waar de verleiding het grootst is. Heb je in de lente nog hard gewerkt om de kilo’s er voor de zomer af te krijgen. Doe het nu eens andersom zorg dat je geen extra kilo’s in de koude periode eraan krijgt. Instinctief gaan we in de koude periode meer eten en dan vooral meer vettige Verzadigde voedingsmiddelen en de geraffineerde suikers. 

Lees meer: De winterdip komt eraan of niet?

Mindset is de sleutel

 

Ik ga eens over iets anders schrijven dan dat je van mij gewend bent. Mindset is het onderwerp waar we allemaal te weinig aandacht aan besteden. Ieder persoon heeft een doel, het kan zijn dat je de beste wilt worden in tak van sport, dat je graag je streefgewicht wilt behalen, een nieuwe klant wilt score of Miss Beauty wilt worden.

Lees meer: Mindset is de sleutel

Slechte gewoontes stop ermee!

 

Met grote regelmaat spreek ik mensen die iets aan hun levensstijl willen veranderen, afvallen, gezonder leven, meer sporten, stoppen met roken, minder snoepen en zo kan ik nog even doorgaan. Toch zijn die veranderingen niet even makkelijk sterker nog zelfs de beste geven gemakkelijk op.

Lees meer: Slechte gewoontes stop ermee!

Ramadan en topsport

 

Als Sportvoedingscoach begeleid ik diversen sporters die een islamitisch geloof hebben. Ook bij Roda JC Kerkrade hebben we ieder jaar wel een of meerdere spelers die een islamitisch geloof hebben. Omdat de ramadan ieder jaar op een andere dag begint (dit heeft te maken met de islamitische kalender) moet je er voor zorgen dat de sporter in deze periode extra goed op zijn eet – en drinkpatroon let. Dit jaar viel de ramadan midden in de voorbereiding van het nieuwe voetbalseizoen 2015-2016. De ramadan betekent een maand van tolerantie, liefdadigheid, verbroedering en bezinning. Een maand waarin de mensen extra verdraagzaam, toeschietelijk, vrijgevig en samenhorig zijn. Voor een topsporter betekent dit naast de ramadan ook nog eens flink afzien bij het sporten.

Lees meer: Ramadan en topsport

Overgewicht bij kinderen

Overgewicht bij kinderen

“Mijn kind te dik? Echt niet!” Niemand wil graag erkennen dat zijn of haar kind te dik is. Natuurlijk zie je wel dat je kind ietsje forser is dan anderen, maar dat is niet zo erg dat je je zorgen moet maken, vind je. Toch past je kind ineens niet meer in die ene leuke broek, terwijl de lengte nog wel goed is. Je kind heeft een buikje en is daarom minder gaan sporten. Je kind wordt gepest en uitgescholden voor ‘dikke’, waardoor het niet meer lekker in zijn of jaar vel zit.

 

Lees meer: Overgewicht bij kinderen